Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Voorwaarden hypotheek bij financieren vakantiehuisje

Nederlanders zijn echte vakantiegangers. Vakantiehuisjes in eigen land blijven een populaire bestemming. Overweeg jij er één te kopen? Het financieren van een vakantiehuisje werkt net wat anders dan bij een ‘normale’ woning. Dit zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Voor een vakantiehuisje ben je al snel tussen de € 100.000 en € 500.000 kwijt. De kosten hangen af van verschillende factoren. Denk aan de locatie, de voorzieningen in de buurt of die op het vakantiepark zelf. Daarnaast heb je vakantiewoningen in allerlei soorten en maten. Voor een luxe villa betaal je meer dan voor een eenvoudig chalet.

Volledige woning financieren met hypotheek?
Een vakantiewoning kun je onder andere financieren met een hypotheek. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekvoorwaarden een stuk strenger zijn en je meer spaargeld moet inbrengen om de woning te kopen. Voor een reguliere eigen woning kun je tot maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor recreatiewoningen is dit vaak beperkt tot 60% of 70% van de woningwaarde. Dit betekent dat je 30% of 40% van het vakantiehuisje moet financieren met eigen geld.

Naast de nodige eigen inbreng betaal je ook een hoger belastingtarief dan bij een reguliere woning. De overdrachtsbelasting in 2023 voor vakantiewoningen bedraagt 10,4%. Voor een woning van € 100.000 ben je dus al snel € 15.600 aan overdrachtsbelasting. Ook dit moet je uit eigen zak betalen.

Overwaarde inzetten voor financiering vakantiewoning
Je kunt ook de overwaarde van je huidige woning inzetten voor de koop van een vakantiewoning. Je verhoogt je huidige hypotheek met het bedrag dat je aan overwaarde hebt. Het geld dat daarmee vrijkomt kun je gebruiken voor de financiering van de vakantiewoning.

Voorwaarden vakantiewoning financieren met een hypotheek
Of je nu de overwaarde van je woning gebruikt of een nieuwe hypotheek afsluit, de geldverstrekker zal altijd controleren of je de extra lasten maandelijks kunt dragen Daarnaast gelden er vaak nog enkele andere voorwaarden. Zo moet de vakantiewoning:

  • In Nederland staan
  • Van steen zijn
  • Gefundeerd zijn en dus niet verplaatsbaar zijn
  • Een pannendak hebben
  • Aangesloten zijn op water en elektriciteitsnetwerk

De exacte voorwaarden verschillen per geldverstrekker. Controleer deze dus goed.

Vakantiehuisje verhuren
Koop je een woning op een vakantiepark? Check in hoeverre verhuur van de woning is toegestaan. Dit is namelijk niet overal het geval. Check ook of je hypotheek het toelaat dat je de woning verhuurt. Niet bij elke geldverstrekker kun je zonder aanvullende voorwaarden de woning zomaar verhuren.

Vakantiehuisje kopen op een park
Het kan voordelen bieden om een vakantiewoning op een bestaand park te kopen. Als je een vakantiewoning vooral koopt voor de verhuur, kan dit extra zekerheid bieden voor een geldverstrekker. De woning wordt dan bij een breed publiek te huur aangeboden, wat meer zekerheid genereert voor verhuurinkomsten. Vaak zijn er aan de koop van een vakantiewoning op een vakantiepark wel extra kosten verbonden. Zoals kosten voor het onderhoud aan het park en de aangeboden voorziening. Vaak krijg je voor de extra kosten wel hulp bij het regelen van de verhuur.

Bij het financieren van een vakantiewoning komt meer kijken dan bij de koop van een eigen woning. Wil je weten wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn? We adviseren je graag over je financiële ruimte. Uiteraard kunnen we je ook helpen bij het regelen van de bijkomende hypotheekzaken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie