Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Veel werknemers eerder met pensioen dan de AOW-leeftijd

Er zijn vorig jaar minder werknemers met pensioen gegaan dan in 2021. Veel werknemers stoppen al voor de AOW-leeftijd met werken. Dit heeft echter wel gevolgen voor je pensioenuitkering die je in de rest van je leven krijgt.

In 2022 gingen 84.000 werknemers met pensioen. Dit is 12 procent minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld gingen werknemers met 65 jaar en 8 maanden met pensioen. Hiermee lag de pensioenleeftijd drie maanden hoger dan in 2021 en vrijwel even hoog als in 2020.

Bijna de helft met pensioen voor AOW-leeftijd
In vergelijking met twintig jaar terug gaan er nu een stuk minder mensen met vervroegd pensioen. Tussen 2002 en 2006 stopte 90% procent van de werkenden ermee. Nu is dat net minder dan de helft. De pensioenleeftijd is in die periode omhoog gegaan. Tot 2013 lag de AOW-leeftijd op 65 jaar. In 2022 was dat 66 jaar en zeven maanden.

Gewenste pensioenleeftijd boven de 65 jaar
In 2024 gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De meeste werkenden vinden pensionering op die leeftijd aan de late kant. Werknemers tussen de 45 en 65 jaar willen gemiddeld doorwerken tot 65,1 jaar. Het is voor het eerst dat de gewenste pensioenleeftijd boven de 65 jaar uitkomt.

Minder uren of kortere werkweek 
Een groot deel van de werkenden geeft aan, onder bepaalde omstandigheden, bereid te zijn om langer door te werken. Wel willen ze dan minder uren maken. Het pensioen uitstellen wordt ook overwogen als het werk lichter wordt of als stoppen financieel onaantrekkelijk is. Ruim 20% geeft aan hoe dan ook niet langer door te willen werken.

Regel je financiën als je eerder met pensioen wilt
Komende jaren gaat de pensioenleeftijd verder omhoog. In 2024 heb je pas vanaf je 67e recht op AOW en in 2028 wordt dat waarschijnlijk verder verhoogd naar 67 jaar en drie maanden. Wil jij niet zo lang wachten? Dan kun je eerder met pensioen. Dit gaat vaak wel ten koste van je financiële ruimte. Je hebt immers geen inkomen meer uit werk en je hebt ook nog geen recht op AOW.

Gelukkig zijn er wel manieren waarop je eerder met pensioen kunt. Zo kun je al eerder je pensioen opnemen. Dit betekent wel een stuk lagere pensioenuitkering voor de rest van je leven. Andere opties zijn het benutten van de overwaarde van je woning en zelf extra te sparen of beleggen. Hier moet je wel op tijd mee beginnen om voldoende pensioenvermogen op te bouwen.

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om met vervroegd pensioen te kunnen? Wij zoeken dit graag voor je uit. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie