Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Staking bij de luchtvaartmaatschappij. Krijg je een vergoeding?

Veel vakantiegangers konden er in het afgelopen jaar over meepraten: het personeel van een luchtvaartmaatschappij staakt. Erg vervelend als je zelf de vakantie tot in de puntjes geregeld hebt. Wanneer een vlucht vertraagd of geannuleerd wordt vanwege een staking, heb je als passagier bepaalde rechten. Maar welke zijn dat?

Of het nu om een vertraging of annulering gaat, wanneer je voor langere tijd vast komt te zitten op een luchthaven is de luchtvaartmaatschappij verplicht je te voorzien van eten, drinken en indien nodig een hotelovernachting. Zo ben je in de basisbehoeften voorzien.

Vergoeding op basis van kilometers
Bij annulering die onder de voorwaarden valt, heb je recht op terugbetaling van je vliegticket of op een vervangende vlucht. Wil de maatschappij je een vlucht aanbieden die niet past bij jouw vakantieschema en is het niet de eerst mogelijke vlucht? In die situatie kun je het aanbod afslaan. De vliegtuigmaatschappij moet vervolgens de kosten voor de geboekte vlucht terugbetalen.

Een vertraging van minimaal 3 uur of annulering kan daarnaast recht geven op een vergoeding. De hoogte ervan is afhankelijk van de afstand van je vlucht:

  • € 250 vergoeding bij vluchten tot 1.500 kilometer.
  • € 400 vergoeding bij vluchten van 1.000 tot 2.500 kilometer.
  • € 300 vergoeding bij vluchten meer dan 3.500 kilometer, waarbij de vertraging bij aankomst tussen de 3 en 4 uur ligt.
  • € 600 vergoeding bij vluchten meer dan 3.500 kilometer, waarbij de vertraging bij aankomst meer dan vier uur is.

Bij deze stakingen geen recht op vergoeding
Het recht op een vergoeding vervalt als er sprake is van overmacht. Bijvoorbeeld bij hevige weersomstandigheden. Of een staking onder overmacht valt, is afhankelijk van de situatie. Een staking door het personeel van een luchtvaartmaatschappij, zoals piloten of cabinepersoneel, valt niet onder overmacht. In dat geval heb je dus recht op een vergoeding.

Wanneer het personeel van bijvoorbeeld de luchthaven staakt, waardoor er toch niet gevlogen kan worden, is er wel sprake van overmacht. De luchtvaartmaatschappij kan hier namelijk geen invloed op uitoefenen. De volgende stakingen geven over het algemeen geen recht op compensatie:

  • Staking van de luchtverkeersleiding
  • Staking van bagageafhandelaars
  • Staking van vliegveldpersoneel
  • Staking van de douane

Is er sprake van een staking van bijvoorbeeld de luchtverkeersleiding? Dan heeft de luchtvaartmaatschappij er geen invloed op en is er sprake van overmacht. Je hebt in zo’n geval geen recht op een vergoeding. Wel moet de luchtvaartmaatschappij verzorging bieden en een nieuwe vlucht of terugbetaling van het ticket regelen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie