Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Rechtsbijstandverzekering en AVP betaalbaar ondanks premiestijging

Kosten voor juridisch advies en het vergoeden van schade aan personen kunnen flink in de papieren lopen. Om deze kosten te dekken kun je een rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Hoewel de premies afgelopen tijd zijn gestegen, blijven deze relatief laag. Vooral als je het afzet tegenover het risico. 

In vergelijking met 2014 is de premie voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) bijna 16 procent gestegen. Voor een rechtsbijstandverzekering is de stijging circa 14 procent. Dit blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Vooral gezinnen betalen hogere premie
Bij het bepalen van de premie voor zowel de AVP als rechtsbijstandverzekering wordt rekening gehouden met de gezinssituatie. Denk hierbij aan onderscheid tussen een huishouden met of zonder kinderen. Bij veel rechtsbijstandverzekeraars is het onderscheid minder uitgebreid. Zij houden vooral de indeling alleenstaande en overige gezinssituaties aan.

De premies voor huishoudens met kinderen is vaak wel hoger. Dit heeft te maken met het risico dat de verzekeraar loopt. Zo is de kans bijvoorbeeld groter dat kinderen in een wilde bui schade toebrengen aan bezittingen van anderen. Voor gezinnen met kinderen is de gemiddelde AVP-premie in de afgelopen jaren met 20 procent gestegen. De stijging voor gezinssituaties zonder kinderen bedraagt 10 procent. Rechtsbijstandverzekeraars hanteren doorgaans voor alleenstaanden een korting op de premie.

Premie AVP blijft relatief laag
Volgens MoneyView is een AVP één van de belangrijkste verzekeringen die je als particulier kunt afsluiten. Des te opvallender is het dat ruim een half miljoen Nederlanders er geen hebben, waaronder veel jongeren. De premie hoeft geen drempel te zijn. Voor een gezin met kinderen kan je schades tot 1,25 miljoen euro verzekeren voor nog geen € 5 per maand.

Houd rekening met de wachttijd van rechtsbijstandverzekeringen
Veel rechtsbijstandsverzekeraars hanteren een wachttijd voordat je aanspraak kunt maken op juridisch advies of hulp. Het hangt van het soort conflict af of er een wachttijd is en de lengte hiervan. Bij de meeste verzekeraars geldt bijvoorbeeld geen wachttijd voor conflicten in het verkeer, terwijl er voor scheiding en mediation bij ruim 50 procent van de verzekeraars een wachttijd geld van 36 maanden.

Rechtshulp on demand vaak duurder
Verschillende rechtsbijstandsverzekeraars bieden ook rechtshulp on demand aan. Je kunt dan ook juridische hulp en advies krijgen als je geen verzekering hebt afgesloten. Kanttekening is dat de kosten al snel flink op kunnen lopen, zeker als een gang naar de rechtbank onvermijdelijk is. De proceskosten zijn dan voor eigen rekening, terwijl die met een rechtsbijstandverzekering onder voorwaarden wel gedekt zijn.

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en een rechtsbijstandverzekering bescherm je jouw rechtspositie. Kan je hulp gebruiken bij het afdekken van risico’s? Wij zoeken dit graag voor je uit. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie