Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Smartphone beperkt verzekerd op je inboedelverzekering

Onze smartphone gaat overal mee naar toe. Naar het werk, school en vaak zelfs naar het toilet. Dit maakt de kans op schade groot. Een val op de grond of een plons in het toilet is zo gemaakt. Een reparatie is vaak duur, nog los van de praktische nadelen.

Mobiele telefoons zijn doorgaans standaard meeverzekerd op een inboedelverzekering. Toch is dat lang niet altijd de oplossing bij schade aan je smartphone. Inboedelverzekeraars keren uit als er sprake is van schade door brand, inbraak, storm, blikseminslag en diefstal. Het laten vallen je smartphone valt hier dus niet onder.

Smartphone all-risk verzekeren
De laatste jaren hebben inboedelverzekeraars de dekking voor mobiele telefoons drastisch versoberd. De reden is het hoge aantal claims van vooral kleine schades. De kosten hiervan liepen te hoog op. Er zijn nog maar enkele verzekeraars die schades aan je smartphone niet uitsluiten na schade door vallen of stoten.

Veel verzekeraars bieden tegenwoordig wel een all-risk inboedelverzekering. Schade door vallen of omstoten in en om het huis is daarbij over het algemeen gedekt. Al valt schade aan mobiele apparaten bij sommige verzekeraars buiten de dekking. Hiervoor kun je een aanvullende module afsluiten. Kijk dus goed naar de voorwaarden. Krasjes of beschadigingen bij normaal gebruikt zijn sowieso nooit gedekt.

Mobiel buitenshuis verzekeren
Een inboedelverzekering geldt in de meeste gevallen alleen voor spullen in en om het huis. Met een buitenhuis module op je inboedelverzekering is je mobiel ook verzekerd als je op stap bent. Al geldt dit soms alleen als je daarnaast apart een module voor mobiele elektronica hebt afgesloten. Verder geldt de dekking vaak alleen in Nederland of als je voor woon-werkverkeer naar het buitenland gaat. Met een reisverzekering is je mobiel meestal wel verzekerd tijdens je vakantie.

Er zijn ook aparte verzekeringen voor smartphones. De voorwaarden per verzekeraar kunnen sterk uiteenlopen. Daarnaast is de gemiddelde smartphoneverzekering vrij prijzig in verhouding tot het voordeel bij schade.

Dekking lager dan de aankoop van je mobiel
Wanneer jij je mobiel na schade niet meer kunt gebruiken, is meestal niet de nieuwwaarde gedekt. Verzekeraars rekenen met de dagwaarde. Dat is de waarde van je mobiel op dat moment. Hoe ouder je mobiel dus is, des te lager de vergoeding. Houd er rekening mee dat sommige verzekeraars reparaties alleen vergoeden als je jouw mobiel bij een gecontracteerde reparateur laat herstellen.

Eigen risico na schade mobiel
In de meeste gevallen geldt een eigen risico als er schade is ontstaan aan je mobiel. Je betaalt in dat geval eerst zelf een deel voordat je recht hebt op een schadevergoeding. Hoe hoog het eigen risico is, verschilt sterk per verzekeraar. Daarnaast is vaak de schadevergoeding gemaximeerd.

Niet iedereen heeft een paar honderd euro liggen om een kapot gevallen iPhone te vervangen. Je hiertegen verzekeren kan dan zinvol zijn. Zorg er wel voor dat je niet dubbel verzekerd bent of te veel betaalt voor een beperkte dekking. Heb je vragen of wil je advies over jouw verzekeringen? Laat vrijblijvend een reactie achter via het onderstaand formulier, we helpen je graag verder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie