Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huizenprijzen stijgen verder, maar minder hard

In mei zijn de prijzen voor woningen wederom fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Toch gaat de stijging minder hard dan eerdere maanden. Makelaars zien de markt grilliger worden. De belangstelling voor specifieke type woningen verschilt meer dan voorheen. Zo zijn klushuizen minder in trek.

Bestaande koopwoningen zijn in mei 18,8% duurder geworden dan een jaar eerder. Een flinke toename. Zeker als je bedenkt dat tussen juni 2018 en 2020 de prijs op jaarbasis gemiddeld 7,7% steeg. Toch lijkt er intussen een daling ingezet in het percentage waarmee de huizenprijs stijgt. Zo lag in januari dit jaar de jaarlijkse stijging nog op ruim 21%. In mei dit jaar werd een woning voor gemiddeld € 429.000 verkocht.

 

Mogelijk einde inzicht sterke prijsstijging
Hoofdeconoom van het CBS, Peter-Hein van Mulligen, verwacht een verdere afkoeling van de woningmarkt, ondanks de woningnood en goed draaiende arbeidsmarkt. Nu de hypotheekrente stijgt, stokt meestal de stijging van de huizenprijs. Omdat mensen minder kunnen lenen of omdat ze voorzichtiger worden om te kopen. Kanttekening is dat tijdens de coronacrisis veel mensen hebben kunnen sparen, waardoor ze meer te besteden hebben voor de eigen woning. De DNB gaf onlangs ook al aan dat de komende de tijd de prijzen nog wel blijven stijgen, maar niet meer zo sterk.

Je zou verwachten dat het effect van de Russische inval, de sterk stijgende inflatie, de hoge energieprijzen en hypotheekrente inmiddels terug te zien zijn in de huizenprijzen. Deze gebeurtenissen zijn immers niet van gisteren. Het effect is nog niet te zien door de 'vertraging' bij het CBS. Het CBS registreert de verkoop pas op het moment van sleuteloverdracht. Terwijl de verkoop meestal al paar maanden eerder gebeurt. Over twee weken komt makelaarsvereniging NVM met actuele cijfers. Dan pas blijkt welk effect genoemde zaken hebben.

De woningmarkt wordt grilliger
Makelaars merken verder dat de markt grilliger wordt. Zo neemt de animo voor klushuizen bijvoorbeeld af. De belangstelling voor instapklare huizen met een VT-Wonen look blijft onverminderd groot. De sterk gestegen hypotheekrente kan hier de reden voor zijn. Met een hogere rente daalt doorgaans de maximaal mogelijke hypotheek. Het gevolg is dat er lastiger budget vrij te maken valt voor het opknappen van die ‘veelbelovende woning voor een handige koper’.

Verkopers verwend
In de afgelopen jaren zijn verkopers verwend. Huizen stonden extreem kort te koop, het aantal kandidaten buitelden over elkaar heen en overbieden was de standaard. Als verkoper moet je beseffen dat dit ook anders kan. Reken jezelf niet meteen rijk als je buren hun huis ver boven de vraagprijs verkocht hebben. Overbieden op woningen is niet meteen over als de markt afkoelt, maar zonder pardon een ton bovenop de vraagprijs ontvangen is een luxe en geen normale zaak.

Ondanks dat er iets meer lucht komt op de woningmarkt, wordt het er niet direct makkelijker op. Door de gestegen hypotheekrente kun je mogelijk minder lenen dan een paar maanden geleden het geval was. Ben je opzoek naar een nieuwe woning en ben je benieuwd naar wat nu (nog) je financiële mogelijkheden zijn? Vul vrijblijvend het onderstaande formulier in en je hoort van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie