Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wat als jouw energieleverancier omvalt?

Heb je een vast energiecontract, dan staan de tarieven voor gas en licht in principe vast tijdens de looptijd. Door de absurde stijging van de gasprijs zijn sommige energieleverancier in de problemen gekomen. Om het tij te keren kregen klanten een brief ter ontbinding van het contract. Een dergelijk eenzijdige opzegging mag niet zomaar, aldus de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Maar wat als de energieleverancier failliet gaat?

Klanten met een vast energiecontract hebben langere tijd zekerheid over het energietarief dat ze betalen. In deze tijd van sterk stijgende energieprijzen is dat een voordeel. Het probleem voor de leveranciers is dat zij de stroom tegen variabele tarieven inkopen. Terwijl de kosten stijgen, geldt dit niet voor de inkomsten en wordt er verlies geleden op vaste contracten.

Contracten kunnen niet zomaar worden opgezegd
Energieleveranciers kunnen niet zomaar een contract opzeggen. Ook niet als zij daarvoor in de plaats een alternatief aanbieden. Het opzeggen van een contract kan alleen wanneer een consument niet heeft betaald en daarvoor een schriftelijke betalingsherinnering heeft ontvangen. In die brief moet ook worden gewezen op de mogelijkheid tot schuldhulpverlening.

Wat als energieleverancier failliet gaat?
Wanneer een leverancier failliet dreigt te raken en geen stroom meer kan leveren, kan de ACM de vergunning van de leverancier intrekken. Vervolgens krijg je in ieder geval binnen 20 dagen automatisch een nieuwe energieleverancier toegewezen. Op die manier is vanuit de ACM geregeld dat jouw gaskraan niet opeens wordt afgesloten.

De nieuwe toegewezen leverancier neemt contact met je op. Het kan zijn dat hij je oude contract overneemt, met inbegrip van de voorwaarden. De kans bestaat ook dat de nieuwe leverancier je een nieuw aanbod doet. Wil je liever je stroom en gas elders vandaan halen? Dan heb je een opzegtermijn van 30 dagen. In sommige gevallen moet je nog een opzegvergoeding betalen.

Geld terug
Het kan zijn dat je nog geld terugkrijgt van de energieleverancier. Bijvoorbeeld wanneer je een waarborgsom hebt voldaan of wanneer blijkt dat je te veel hebt betaald omdat je minder stroom verbruikte dan verwacht. In dat geval heeft de energieleverancier dus een ‘schuld’ bij jou. Bij faillissement regelt een curator hoe alle schulden betaald kunnen worden.

Tot nu toe zag nog maar één energieleverancier (DGB Energie) zich genoodzaakt om vaste contracten op te zeggen. Het is inmiddels alweer iets rustiger op de energiemarkt, waardoor de eerdere explosieve stijging deels teniet is gedaan. Dit wil echter niet zeggen dat het lek bij alle energieleveranciers boven is. Gelukkig loopt de levering van gas en elektriciteit gewoon door, zelfs in het uitzonderlijke geval van een faillissement.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie