Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Gevolgen cybercriminaliteit onderschat: zo verklein je het risico

Cybercriminaliteit is een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit. Complete multinationals worden platgelegd na een cyberaanval of criminelen plunderen het klantenbestand van de server. De gevolgen kunnen groot zijn, ook voor relatief kleine bedrijven. Met een cyberrisicoverzekering zorg je voor de nodige bescherming.

Cybercrime kun je op zekere hoogte vergelijken met een reguliere inbraak. Zeker wat betreft de aanpak van criminelen. Vaak proberen ze eerst binnen te komen, om vervolgens te bekijken wat er te halen valt. Het risico op dergelijke gelegenheidscriminaliteit kan je met een goed digitaal slot op de deur verkleinen.

Meest voorkomende cybercrime risico’s
Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit, waarbij vaak wordt ingebroken op een computer, telefoon of het netwerk van een persoon of organisatie. ICT is daarbij het doel én het middel. Dit zijn twee veel voorkomende cyberrisico’s voor bedrijven:

 • Phishing: door middel van een valse mail of link wordt je pincode of wachtwoord afhandig gemaakt. Vervolgens kan hiermee bijvoorbeeld je rekening worden leeg gehaald of betrouwbare informatie worden gestolen.
 • Malware en ransomware: malware is software die wordt gebruikt om computers of netwerken te verstoren, informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot computersystemen. Ransomware is een vorm van malware waarbij losgeld wordt geëist om de computers weer naar behoren te laten werken.

De geleden schade verschilt per situatie. Recent legde cybercriminelen de volledige productie bij productiebedrijf VDL meerdere dagen plat. Het gevolg was een schade die in de miljoenen liep. Los van omzetverlies loopt ook de reputatie een deuk op. Uiteraard is de schade kleiner als je een bescheiden omzet maakt. Toch wordt vaak onderschat hoeveel impact het heeft als gegevens op straat liggen of de bedrijfsvoering tijdelijk moet worden gestaakt.

Voorkom cybercrime: doe je deur op slot
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt als ondernemer zelf actie ondernemen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van cybercrime. Een inkopper is het gebruiken van sterke wachtwoorden. Zorg dat wachtwoorden minstens 8 tekens lang zijn en bestaan uit cijfers, letters en tekens. Hoe langer het wachtwoord, des te veiliger. Wijzig wachtwoorden ook periodiek. Enkele andere preventieve maatregelen zijn:

 • Twee-staps-verificatie
  Met tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe. Hierbij log je niet alleen in met je gebruikersnaam en wachtwoord, maar heb je aanvullend een code nodig. Deze wordt bijvoorbeeld gestuurd via sms, mail of via een andere app. Dus ook wanneer criminelen jouw wachtwoord hebben, hebben ze niet direct toegang tot jouw systemen.
 • Installeer systeem- en software-updates zo snel mogelijk
  Een update wordt doorgaans niet zomaar gedaan. Soms zijn verbeteringen aan de software, maar regelmatig dichten ze ook zwakke plekken in de veiligheid. Update dus zodra je de melding krijgt.
 • Maak gebruik van virusscanners en firewalls
  Een virusscanner spoort virussen op en verwijdert deze van je computer of netwerk. Met een firewall voorkom je dat criminelen eenvoudig toegang krijgen tot je netwerk.
 • Versleutel vertrouwelijke bestanden
  Bij het versleutelen vertrouwelijke bestanden heb je een wachtwoord nodig om ze te kunnen openen. Hiermee kunnen onbevoegden niet zomaar deze bestanden inzien als ze deze onbedoeld in handen hebben gekregen.
 • Beveilig je wifi-netwerk
  Wanneer je wifi-netwerk niet beveiligd is, kunnen hackers gemakkelijk je bestanden en gegevens inzien. Ook kunnen ze je internetverbinding misbruiken. Ontvang je regelmatig gasten die wifi willen gebruiken? Zorg dan voor een apart wifi-netwerk voor gasten.

Wat dekt een cyberverzekering?
Zelfs als je de beveiliging goed op orde hebt, kan je nog de dupe worden van cybercriminaliteit. Vanuit je e-mail klikken op een verkeerde link kan al voldoende zijn. Een cyberverzekering kan schade door cybercriminaliteit in de volgende situaties dekken:

 • Inbraak in systemen
 • Omzetverlies door digitale criminaliteit
 • Digitale aansprakelijkheid
 • Schending privacy na datalek
 • Boetes na overtreden privacy-wetgeving

De voorwaarden verschillen per verzekeraar, evenals de premies. De premie is vooral afhankelijk van het verzekerde bedrag dat maximaal wordt uitgekeerd na schade.

Cybercrime komt steeds vaker voor en de gevolgen worden vaak onderschat. Zorg ervoor dat jouw bedrijf niet in gevaar komt. Dit kan zowel met preventieve maatregelen als een goede cyberverzekering. Wil je weten wat deze verzekering precies dekt en wat de kosten zijn voor jouw onderneming? Vul voor vrijblijvend contact het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie