Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Energiecontract zakelijk of privé?

Ondernemers zijn een interessant doelwit voor aanbieders van energie. De kans is groot dat jouw bedrijf ook met regelmaat wordt benaderd, zeker nu de energietarieven stijgen. Wat doe je als ondernemer, het energiecontract zakelijk of privé afsluiten en is vastzetten verstandig na de stijging van de gasprijs? We geven enkele handvatten.

In principe verschilt een zakelijk energiecontract niet veel van een particuliere variant. De energierekening is opgebouwd uit twee onderdelen: de vaste en variabele leveringskosten. De vaste kosten betaal je altijd, ongeacht hoeveel gas en stroom je verbruikt. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van je verbruik. De prijs per kWh (stroom) is weer gebaseerd op contractafspraken. Hiervoor kun je kiezen voor een vast of variabel contract.

Lang vastzetten energietarief nu verstandig?
Met een vast energiecontact staat de prijs per kWh voor een bepaalde tijd vast. Meestal is dit één tot drie jaar. Dit biedt enige zekerheid. Heb je nu nog een vast contract lopen? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over de huidige hoge tarieven. Bij een variabel contract veranderen de tarieven twee keer per jaar. Op 1 januari en op 1 juli. De verwachting is dat de tarieven begin volgend jaar verder zullen stijgen. In dat licht valt te overwegen om tarieven nu al vast te zetten. Het nadeel is wel dat je niet profiteert als de prijzen weer dalen.

Verschil tussen zakelijke en particuliere energie
Een zakelijk energiecontract is bedoeld voor panden met een zakelijke functie, zoals kantoren, bedrijfshallen en winkelpanden. Het spreekt voor zich dat meer stroom en gas wordt gebruikt wanneer het gaat om een grote bedrijfshal met zware apparatuur. De zogenaamde grootverbruikers. In dat geval is er vaak een elektriciteitsaansluiting hoger dan 3 × 80 ampère nodig. Doorgaans geldt des te groter de aansluiting des te hoger de kosten.

Veel kleingebruikers, bijvoorbeeld kleine kantoorpanden, hebben vaak een elektriciteitsaansluiting nodig tot maximaal 3 × 80 ampère. Heb je nu een beperkt aantal werknemers of werk je als zelfstandige aan huis? Dan is een dergelijk grote aansluiting niet relevant. Een gemiddeld huis heeft bijvoorbeeld een aansluiting van 3 × 25 ampère.

Voordelen van een zakelijk energiecontract?
Een zakelijk energiecontract is door de complexere aansluiting vaak duurder. Toch kan het ook voordelen hebben. Als zzp'er of mkb’er kun je een deel van de energiekosten van de belasting aftrekken en kun je btw terug vragen. Om dit te kunnen doen moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet je zijn ingeschreven bij de KvK, moet de fiscus je zien als ondernemer en moet de werkruimte voldoen aan bepaalde eisen.

Werk je thuis? Dan kun je ook onder voorwaarden een deel van de energiekosten terugvragen. Maar niet in zijn geheel. Je mag alleen het deel dat je zakelijk gebruikt opgeven. Dit geldt overigens ook als je als thuiswerkende ondernemer een particulier contract hebt.

Waar moet ik op letten bij afsluiten zakelijk energiecontract?
De voorwaarden van zakelijke energiecontracten zijn vaak minder gunstig dan bij een particulier contract. Particulieren zijn namelijk beter beschermd. Dit zijn enkele verschillen in voorwaarden:

  • Bij zakelijke contracten heb je geen 14 dagen bedenktijd
  • Zakelijke contracten kunnen stilzwijgend verlengd worden
  • De boete bij vroegtijdig afzeggen is bij zakelijke contracten niet gemaximeerd en kunnen dus flink oplopen.

Verder is het belangrijk om zakelijke contracten op de juiste manier te vergelijken met particuliere contracten. Op het eerste oog lijkt een zakelijk contract goedkoper. Dat komt omdat vaak de btw niet wordt getoond. De prijzen van particulieren zijn dus meestal 21 procent duurder. Ondanks dat je de btw vaak terug kunt krijgen, moet je deze in eerste instantie wel betalen. 

Over het algemeen geldt dat een zakelijk energiecontract duurder is dan een particulier contract. Of je een particulier contract kunt afsluiten, is afhankelijk hoeveel stroom je bedrijf verbruikt. Kijk bij het afsluiten van een contract goed naar de voorwaarden en houd ook rekening met hoe de tarieven gepresenteerd zijn. Met of zonder btw.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie