Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Tarief bungalowparken op hoogste niveau ooit

De prijs van producten en diensten is in augustus 2,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is één procent hoger dan de inflatie in juli. Vooral voor voeding en vakanties moet dieper in de buidel getast worden.

De prijzen van vakanties zijn een belangrijke aanjager van de inflatie. Zo lagen de tarieven voor het verblijf op een bungalowpark nog nooit zo hoog als in augustus. Maar ook pakketreizen waren een stuk duurder. In vergelijking met vorig jaar augustus bedroeg de gemiddelde stijging maar liefst 16,4 procent. Opvallend, want in juli waren de pakketreizen juist nog 4,4 procent voordeliger in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Ook de prijzen voor bungalowparken lagen in juli lager.

Inflatie stijgt ook door duurdere voeding
Ook voeding is duurder geworden. Dit geldt vooral voor aardappelen, vlees en fruit. Waar in juli de prijzen van voedingsmiddelen nog zijn gedaald in vergelijking met een jaar eerder, was er in augustus sprake van een nipte stijging (0,2 %). Naast vakanties en voeding liggen ook de tarieven voor onder andere energie en vervoer hoger.

Corona en woningprijzen
Door de coronacrisis zijn niet alle diensten het hele jaar door beschikbaar geweest. Zo waren er dit jaar geen festivals in augustus. Het vergelijken van de prijzen met eerdere periodes is hierdoor lastig. Toch is er geprobeerd een zo goed mogelijke schatting te maken, met gebruik van fictieve prijzen.

De woningprijzen worden bij de door het CBS niet meegenomen bij het monitoren van de inflatie. Wanneer dit wel het geval was, zou dit ongetwijfeld effect hebben op de inflatie. De NVM rapporteerde recent een recordstijging van 19,9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In een meer normale markt staat tegenover inflatie rente die ontvangt over het geld op je spaarrekening. Dat is echter nu nauwelijks het geval. Bij een oplopende inflatie wordt je geld dus minder waard. Een eigen woning of andere waardevolle bezitting zorgt ervoor dat je er per saldo minder of niet op achteruit hoeft te gaan.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie