Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek voor eigen huis eerder mogelijk dan ondernemer denkt

Stel je bent ondernemer en wilt graag een hypotheek aanvragen voor een woningkoop.. De hypotheekmogelijkheden worden onder andere bepaald door de resultaten van je onderneming. Daarbij kunnen banken verschillende methodes hanteren. Vergelijk bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek verschillende aanbieders. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Hypotheken voor ondernemers zijn altijd maatwerk voor een geldverstrekker. Iedere onderneming is anders, met een eigen risicoprofiel, klantportfolio en toekomstperspectief. Hetzelfde geldt voor de ondernemer achter het bedrijf, die met ervaring, kennis en kunde onderdeel van de waarde vormt. Al deze zaken tellen mee bij het waarderen van een onderneming.

Meer mogelijk voor dan vaak gedacht
Bij veel ZZP’ers en andere ondernemers bestaat nog het beeld dat je minimaal drie jaar cijfers moet kunnen tonen en dat ieder jaar evenveel meetelt voor een hypotheek. Geldverstrekkers zijn echter soepeler geworden in de afgelopen jaren, met onder andere de volgende opties:

 • Kort zelfstandigen
  Voor het aanvragen van een hypotheek moet je als ZZP’er en ondernemer een bepaalde tijd actief zijn.  Het termijn varieert per bank. Er zijn ook mogelijkheden als je nog geen drie jaar ondernemer bent. Zelfs één gebroken boekjaar kan voldoende zijn.
 • 1-2-3-methode
  Het voordeel van deze methode neemt toe naarmate de bedrijfsresultaten in het laatste jaar (of twee jaar) hoger liggen dan in de jaren ervoor. Het laatste jaar telt namelijk drie keer mee bij het beoordelen van je toetsinkomen, het tweede jaar twee, etc. Hierdoor komt het gemiddelde hoger uit dan wanneer je het resultaat uit de afgelopen drie jaren simpelweg door drie zou delen.
 • Lenen van je eigen BV
  Ben je geen ZZP’er maar eigenaar van een BV? Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan het interessant zijn om een hypotheek te combineren met een lening van je eigen bv. Van belang is uiteraard wel dat je het te lenen geld niet nodig hebt bij de bedrijfsvoering. Laat je goed adviseren in deze situatie en neem daarbij alle fiscale aspecten mee die bij deze optie een rol spelen.

Waar kijkt de bank nog meer naar?
Niet alleen de winst van je bedrijf bepalen de hypotheekmogelijkheden. De bank kijkt bij het beoordelen van je onderneming ook naar zaken als:

 • Het eigen vermogen
 • De kredietwaardigheid
 • Het soort bedrijf en de branche waarin je actief bent
 • De vooruitzichten van je bedrijf
 • Je eigen werkervaring en

Verhaal achter de cijfers belangrijk
Gelukkig kijken banken dus niet alleen naar de kille cijfers. Uiteraard is het financiële plaatje belangrijk, maar ook het verhaal achter je onderneming telt. Misschien heeft jouw bedrijf door omstandigheden tijdelijk minder gepresteerd en nam de winst af, terwijl je daarvoor jaren sterk hebt gepresteerd. Denk bijvoorbeeld aan ziekte of een ongeval waardoor je tijdelijk uit de roulatie was. Voor een bank is in dat geval belangrijk in hoeverre de terugval in omzet structureel is of niet. Zie je alweer een duidelijk stijgende lijn en ben je weer hersteld, dan kunnen de gevolgen van de tijdelijke dip meevallen.  

Ben je eigenaar van een bv, ben je actief als ZZP’er of op een andere manier actief als ondernemer? We kijken graag met je mee naar de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in en je hoort snel van ons. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie