Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Nederland in top-5 stijging Europese woningprijzen. Nieuwbouw gaat het hardst

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 6,1% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland steekt met 11,3% boven dit gemiddelde uit. Hiermee staat ons land op plek vijf. Kijken we naar nieuwbouw, dan zien we de grootste prijsstijging sinds het starten van de meting in 2015.

Aanvoerder op de lijst is Luxemburg, met een gemiddelde prijsstijging van 17%. Ook in Denemarken, Litouwen en Tsjechi√ę zijn de prijzen harder gestegen dan hier. Binnen de Europese Unie werd een huis alleen in Cyprus goedkoper.

Prijzen nieuwbouwwoningen stijgen het hardst
In de gemiddelde prijsstijging zijn de verkoopprijzen van zowel bestaande woningen als nieuwbouw meegenomen. Per categorie springt nieuwbouw eruit. In het eerste kwartaal betaalde je 16,9% meer voor de gemiddelde nieuwbouwwoning dan een jaar eerder. Dit is de grootste stijging sinds het begin van de meting in 2015. Bij nieuwbouw wordt de toename deels veroorzaakt door de prijsstijging van materiaal en arbeidskosten. Bij bestaande woningen bedroeg de prijsstijging 10,3%, de hoogste jaar-op-jaarstijging in bijna 20 jaar. Al vijf kwartalen op rij stijgt de prijs steeds harder op jaarbasis.

Woningmarkt kookt droog
In het eerste kwartaal werden 66.627 bestaande woningen en 6.794 nieuwbouwwoningen verkocht. Fors meer dan een jaar eerder. Kijken we naar het aantal recente hypotheekaanvragen voor de koop van een woning ontstaat een ander beeld. Dit aantal aanvragen is juist gedaald. Er staan simpelweg te weinig woningen te koop, vooral in het lager geprijsde segment. 

Als koper heb je keus uit 1,4 woningen, zo meldde de NVM recent. Deze daling zien we vanzelf terug in het aantal door het Kadaster geregistreerde verkopen in de komende maanden. Het oversluiten van de hypotheek blijft populair en overstijgt zelfs de markt voor aankopen.

Ben je van plan om een woning te kopen? Zeker in deze markt is een goede voorbereiding van belang. Met ons Stappenplan woning kopen start je met een voorsprong. Wil je weten wat jouw maximale hypotheek mogelijkheden zijn, laat in dat geval vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie