Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering soms vereist door opdrachtgever

Bij het uitoefenen van jouw beroep kan, ondanks alle zorgvuldigheid, een fout in een klein hoekje zitten. De gevolgen hiervan zijn soms groot. Denk bijvoorbeeld aan winstderving bij relaties of boetes. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) zijn jij en je werknemers gedekt voor specifieke beroepsfouten.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt de schade die jij of je personeel veroorzaakt met het uitoefenen van het beroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van een verkeerd advies of het leveren van software waar achteraf een fout in zit. Dit soort fouten kunnen voor de klant boetes of winstderving tot gevolg hebben, waarvoor jij mogelijk aansprakelijk wordt gesteld. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is géén bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een BAV moet je niet verwarren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Een AVB is te vergelijken met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Het biedt dekking voor schade aan zaken of personen. Een BAV is juist voor vermogensschade door een bedrijfsfout. De volgende voorbeelden maken het verschil concreet.

Steeds vaker om beroepsaansprakelijkheidsverzekering gevraagd
Een BAV is vooral bedoeld voor ondernemers die werken in de dienstverlening. Voor enkele beroepsgroepen is een BAV dan ook verplicht, zoals adviesbureaus, advocaten, medici of makelaars. Het gebeurt echter steeds vaker dat opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus van ondernemers eisen dat ze ook een BAV hebben. Zo niet gaat de opdracht naar een partij die het risico wel heeft afgedekt.

Dit valt (niet) onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering
De BAV is bedoeld voor onbedoelde fouten. Opzet of roekeloosheid is dus niet gedekt. Ga dus altijd zorgvuldig aan de slag en stel procedures voor je werknemers op om nalatigheid te voorkomen. Wat verder onder de BAV valt, is afhankelijk van de specifieke verzekeringsdekking. Ga dus eerst goed de voorwaarden na voordat je de BAV afsluit. Globaal kunnen we stellen dat het volgende vaak wel of niet onder de verzekering valt.

Geen enkel bedrijf is exact hetzelfde. Hetzelfde geldt voor de mogelijke risico’s die een rol spelen. Laat je goed adviseren voordat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, zodat deze goed is afgestemd op de situatie. Onze adviseurs helpen je hier graag bij. Via onderstaand formulier neem je snel en vrijblijvend contact op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie