Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Vrijstelling overdrachtsbelasting ook voor jonge doorstromers

Starters op de woningmarkt kregen goed nieuws op Prinsjesdag, ze betalen volgend jaar geen overdrachtsbelasting meer bij het kopen van een woning. Inmiddels heeft het kabinet de maatregel verder uitgewerkt. Als starter moet je rekening houden met aanvullende voorwaarden. Zo mag de woning per april 2021 niet duurder zijn dan vier ton. Voordeel is dat je ook een beroep kunt doen als je al eerder een woning hebt gekocht.

Met het wijzigen van de overdrachtsbelasting wil de overheid starters meer kans geven op de woningmarkt. Kopers hoeven door het afschaffen minder eigen geld in te brengen. De kosten koper neemt bij een woning van €300.000 af met €6.000 (twee procent).

Vrijstelling overdrachtsbelasting ook voor doorstromers
De maatregel werd gepresenteerd als een gebaar richting de koopstarter. De groep die er gebruik van kan maken is breder. Het hoeft niet de eerste woning te zijn die je koopt. Voorwaarde is wel dat kopers niet ouder zijn dan 35 jaar. Koop je een woning samen met je partner en is één van jullie ouder? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder wel de twee procent aan overdrachtsbelasting over het deel waarvan hij of zij eigenaar wordt. 

Woning boven de vier ton kopen? Maak snelheid!
Een nieuw addertje onder het gras is de maximering van de prijs. Per april volgend jaar geldt de vrijstelling alleen als je een woning koopt tot € 400.000. Voor een echte starterswoning lijkt dat een forse prijs. Toch ligt de gemiddelde woningprijs op dit moment al rond de € 348.000, zo rapporteerde de NVM onlangs. Heb je een woning op het oog boven de vier ton en ben je jonger dan 35? Een overdracht van de woning tussen januari en april 2021 scheelt je in één klap € 8.000 aan overdrachtsbelasting. 

Verklaring verplicht
Een ander vereiste is dat je zelf in de woning gaat wonen en je niet eerder al gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling. Voor verhuurwoningen of vakantiehuisjes stijgt de overdrachtsbelasting zelfs, van 6 naar 8 procent. Je krijgt de vrijstelling verder alleen als je in een schriftelijke verklaring aantoont aan alle voorwaarden te voldoen. Deze verklaring moet je afgeven aan de notaris. 

Betaalbaarheid verder onder druk? 
De grens van vier ton valt niet in de smaak bij veel woonorganisaties. De angst bestaat dat het de prijs van woningen onder deze grens verder opdrijft. Woningen uit de duurdere categorie worden juist minder interessant voor starters. Dit zou een ongewenst effect zijn van de maatregel, die juist bedoeld is om de betaalbaarheid van starterswoningen te bevorderen. 

Het aanpassen van de overdrachtsbelasting is een traag proces. Zelfs nu zijn alle details nog niet definitief. De Eerste Kamer stemt op 15 december over de exacte invulling. Daarbij is de kans groot dat er groen licht wordt gegeven voor de huidige plannen. Houd daar rekening mee bij het kopen van een woning. Onze hypotheekadviseurs helpen je graag op weg. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie