Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Eigen woning 60 procent van bezittingen huishoudens

De stijgende huizenprijzen zorgen ervoor dat het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens is toegenomen. Op 1 januari 2019 stond de teller op €49.800, €12.000 meer dan een jaar eerder. Door de toename staat het niveau weer boven de stand van 2008, toen de financiële crisis uitbrak. Het hoogste vermogen is te vinden bij huiseigenaren op gevorderde leeftijd, zo rapporteert het CBS.

Het doorsnee vermogen is het middelste vermogen van alle particuliere huishoudens, gerangschikt van laag naar hoog. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer en de andere helft minder vermogen bezit.

Eigen woning 60 procent van het bezit
Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden in 2019 een eigen woning. Van het totale vermogen van de huiseigenaar nam het huis 60 procent in beslag. Daarna volgen bank- en spaartegoeden en aanmerkelijk belang. Tegenover het bezit van een woning staat een hypotheekschuld. Die is meteen ook de grootste schuldenpost.  

De in totaal 7,8 miljoen huishoudens hadden samen 2.400 miljard euro aan bezittingen. Daartegenover stond  870 miljard aan schulden, waardoor het totale vermogen uitkwam op 540 miljard.

Jongeren nog in opbouwfase 
Ben je jong, heb je een startsalaris en net een huis gekocht? In die situatie heb je nog relatief weinig vermogen opgebouwd. Dat is terug te zien in de cijfers. Jonge huishoudens met een hoofdkostwinner tot 25 jaar hebben nauwelijks vermogen. Vooral 65-plussers vallen in de categorie met de hoogste vermogens. Zij bezitten vaak een eigen woning en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld meer. Ruim de helft van deze huishoudens had een vermogen van meer dan een ton en bij 14 procent was dat meer dan een half miljoen. 

Inwoners kleine Brabantse plaatsen meest vermogend
Voor de meest vermogende huishoudens moet je afreizen naar Bloemendaal. In 2019 lag het doorsnee vermogen in de kustplaats op 381.000. Dat is bijna 8 keer zoveel als landelijk (€49.800). Brabant scoort ook hoog, met in de top tien plaatsen als Alphen-Chaam, Hilvarenbeek en Oirschot. In deze provincie zoeken veel ouderen rust en ruimte met het vermogen dat ze tijdens hun leven hebben opgebouwd.

Kleinere vermogens in grote steden
Huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden. Het minst vermogend is Rotterdam met een doorsnee vermogen 6.100. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen.

Duidelijk is dat je met een eigen woning waarde opbouwt. Die waarde kan je op verschillende manieren verzilveren, zonder te hoeven verhuizen. Hierover lees je meer in dit eerdere artikel.   

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie