Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Rente historisch laag: sluit je bedrijfshypotheek over

In de afgelopen tijd is de rente gedaald naar historisch lage niveaus. Heb jij in het verleden jouw bedrijfspand gefinancierd met een hypotheek? De kans is groot dat je een hogere rente betaald dan de huidige stand. Het oversluiten van de hypotheek kan zorgen voor lagere huisvestingskosten. Je profiteert zo van de lagere rente maar moet wel rekening houden met de nodige kosten. Daarnaast bekijkt de bank opnieuw je financiële situatie.

Bij het oversluiten wordt jouw huidige hypotheek beëindigd en ga je een nieuwe aan. Dit kan echter niet zomaar. Bedenk van te voren goed wat jij belangrijk vindt bij je nieuwe hypotheek en ga de voorwaarden van de bank na. We zetten voor je uiteen waar je zoal op dient te letten: 

Opnieuw beoordeling door bank
Omdat je een nieuwe hypotheek aangaat, moet jouw financiële situatie opnieuw getoetst worden. De bank zal opnieuw kijken naar de volgende zaken:

  • De financiële situatie van afgelopen jaren. Wanneer je financiële situatie is verslechterd, kan het lastiger zijn om nieuwe hypotheek te krijgen. 
  • De prognose voor komende jaren. Bij een gunstigere prognose is het afsluiten van een nieuwe hypotheek eenvoudiger.
  • De staat van het bedrijfspand. Bedrijfspanden worden doorgaans intensief gebruikt. Hierdoor bestaat het risico dat de staat van het pand achteruit is gegaan. Mogelijk is de waarde dan ook lager dan oorspronkelijk het geval was. In dat geval zit je met een restschuld, wat het lastiger maakt om een hypotheek te kunnen krijgen. 
  • De waarde van het pand. Los van de staat is het mogelijk dat de waarde van het pand is gedaald of gestegen. Bij een hogere waarde is het onderpand meer waard geworden ten opzichte van de nog openstaande schuld. Dit levert voor de bank minder risico op. Uiteraard geldt het tegenovergestelde bij een waardedaling. 


Boeterente bij oversluiten

Net als bij een reguliere hypotheek kan het zijn dat je een boeterente moet betalen bij het oversluiten van de hypotheek. Omdat je het oorspronkelijke contract eerder ontbindt, loopt de hypotheekverstrekker namelijk de hogere rente mis. De hoogte van de boete is met name afhankelijk van:

  • Hoeveel je boetevrij mag aflossen op je huidige hypotheek
  • De resterende rentevaste periode op je huidige hypotheek
  • De resterende schuld


Bijkomende kosten nieuwe hypotheek

Het afsluiten van een nieuwe hypotheek is helaas niet gratis. Zo krijg je al snel te maken met taxatie- en notariskosten. Toch kan het, zeker als het mogelijk is om een deel van de bedrijfswinst in te zetten, interessant zijn. Met de investering ben je zeker van lagere lasten in de toekomst. 

De voorwaarden van hypotheken voor bedrijfshuisvesting kunnen fors verschillen. Vergelijk deze dus goed en bedenk wat belangrijk is voor jouw bedrijf. Daarnaast is ook essentieel dat je weet wat de (fiscale) gevolgen zijn van deze overstap. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan via onderstaand formulier contact op, onze adviseurs helpen je graag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie