Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Jouw bedrijf verzekeren tegen klimaatrisico’s

Tropische hitte, grote droogte of juist vernietigende hagelbuien. Het weer in Nederland lijkt steeds grilliger te worden. Bedrijven lopen de nodige risico’s als gevolg van extreem weer, bijvoorbeeld in de vorm van schade aan gebouwen en bedrijfsauto’s. Lang niet iedereen is goed op de hoogte van de dekking vanuit verzekeringen. Het Verbond van Verzekeraars brengt in een digitaal overzicht de  belangrijkste klimaatrisico’s in kaart.

Het overzicht toont welke schade wordt gedekt door welke verzekering, evenals de uitzonderingen daarop. Zowel zakelijke als particuliere verzekeringen komen in beeld. Onder de belangrijkste klimaatrisico’s vallen:


Uitzonderingen op de dekking
Doorgaans is wel globaal bekend hoe het bedrijfspand of de auto verzekerd is. Op het moment van schade zijn ook de details van belang. Verzekeringen hebben uitsluitingen en restricties waardoor de verzekeraar niet (alle) schade uitkeert. Bekijk in het overzicht welke schade vaak is uitgesloten van dekking. Onderstaand enkele uitsluitingen:

  • Schade aan de fundering van je woning door droogte. Dit kan je soms wel optioneel meeverzekeren.
  • Schade door een stijging van het grondwaterpeil en kapotte daken / dakgoten na heftige regenval.
  • Bij schade aan auto’s door storm geldt vaak pas een vergoeding als er sprake was van windkracht 7 of hoger.
  • Schade door achterstallig onderhoud is vrijwel altijd uitgesloten van dekking.


Klimaatrisico’s hoog op de agenda
Niet alleen in politiek Den Haag zijn het klimaat en de daarbij horende risico’s een hot topic. Ook toezichthouders als de AFM wijzen in toenemende mate op de financiële gevolgen van klimaatverandering. Dat het geen hypothetisch risico is, geeft het KNMI aan. De instantie voorziet bijvoorbeeld een grotere kans op extreme hagel in de toekomst.

Verhogen premie of versoberen dekking
Bij toenemende schade door extreem weer stijgen de lasten van verzekeraars. Die kunnen deze kostenstijging compenseren door de premie op de verzekeringen te verhogen. Een andere optie is het versoberen van de dekking, om op die manier te besparen. Je betaalt dan niet meer aan premie maar krijgt de rekening alsnog als er sprake is van schade. Hoe dan ook, de kans dat jij er bij toenemende klimaatrisico’s op vooruit gaat is klein.

Een deukje in de auto kan je nog wel op eigen kosten laten repareren. Het is wat anders als een hagelbui het complete wagenpark vernielt. Ook schade aan het pand levert al snel een forse kostenpost op. Wil je weten hoe je deze en andere risico’s kunt minimaliseren? Onze specialisten adviseren je graag over passende bedrijfsverzekeringen tegen de beste premie. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie