Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Investeren in vastgoed met de bedrijfshypotheek

Veel ondernemers besluiten om vastgoed te kopen. Bijvoorbeeld voor de huisvesting van hun bedrijf. De gehuurde ruimte wordt in dat geval verwisseld voor een eigen pand. Met name de lage rente maakt investeren in vastgoed interessant. Voor de financiering kan je een zakelijke lening ofwel een bedrijfshypotheek afsluiten. Houd rekening met een andere looptijd en hypotheekrente dan bij een reguliere hypotheek voor de koop van een woning.

Looptijd zakelijke hypotheek
Een bedrijfshypotheek voor het aankopen van vastgoed loopt doorgaans maximaal 20 tot 25 jaar. Korter dus dan de 30 jaar die gebruikelijk is bij de koop van een huis. Gaat het om een lening voor een verbouwing, dan kan je rekenen op een maximale looptijd van circa 10 jaar. De exacte looptijden verschillen per bank en hangt onder meer af van de termijnen waarin de investering afgeschreven kan worden. Raadpleeg deze pagina op de site van de Belastingdienst voor meer informatie het afschrijven van een bedrijfspand.   

Aan het eind van de looptijd dient de lening afgelost te zijn. Staat er nog een schuld open? Die dient dan in één keer afgelost te worden. Een andere optie is nieuwe afspraken maken met de bank, ofwel het herfinancieren van de lening. 

Eigen inbreng nodig
Alleen een bedrijfshypotheek is niet voldoende voor het financieren van vastgoed. Een deel van het nodige bedrag dien je zelf in te leggen. Reken op circa 30 procent van de marktwaarde. Stel je hebt een pand op het oog met een waarde van €325.000. Uitgaande van de 30 procent heb je €97.500 nodig aan eigen geld. De bedrijfshypotheek is goed voor het resterende bedrag van €227.500‬. Of en hoeveel je kunt lenen hangt af van je eigen financiële situatie.

Kosten koper
Vergelijkbaar met de koop van een woning krijg je te maken met aanvullende kosten bovenop de aanschafprijs. Voorbeelden zijn eenmalige kosten voor de taxatie en overdracht bij de notaris. Daarnaast krijg je te maken met periodieke kosten. Zo heeft ook een bedrijfspand in eigen beheer onderhoud nodig, betaal je onroerendezaakbelasting (ozb) en is een opstalverzekering vaak geen overbodige luxe. Maak een goede financiële begroting voor je de stap neemt.

Hypotheekrente afhankelijk van situatie
De hoogte van de hypotheekrente die je over de bedrijfshypotheek betaalt, hangt af van verschillende factoren. De financiële gezondheid van de onderneming is er één. Heb je een flinke buffer en maak je al jaren een stabiele groei door? In die situatie is het risico voor de bank kleiner dan bij een bedrijf dat minder lang bestaat en nog minder financiële lucht heeft. De hoogte van de hypotheekrente hangt samen met het risico. Naast de cijfers kunnen ook de ervaring en het netwerk dat je hebt opgebouwd invloed hebben. 

Overige voorwaarden bedrijfshypotheek
Je dient te voldoen aan de voorwaarden van de geldverstrekker voordat je een bedrijfshypotheek af kunt sluiten. Die verschillen per bank. Voorkomende eisen zijn dat je minimaal twee jaar of meer bent ingeschreven bij de KVK, je bedrijf in Nederland gevestigd is en je voldoet aan de eisen rond veiligheid en duurzaamheid. Een ander mogelijke vereiste is dat je al een ‘bestaande’ klant bent bij de bank. 

Zeker voor de lange termijn kan vastgoed een goede bestemming zijn voor de bedrijfswinsten. De lage rente maakt financiering met een bedrijfshypotheek mogelijk tegen relatief lage lasten. Breng zowel de kosten als de fiscale gevolgen goed in kaart, zodat je achteraf niet verrast wordt door onverwachte tegenvallers. Heb je er hulp bij nodig? Onze adviseurs staan voor je klaar. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie