Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Rente kan nog verder omlaag

De rente staat op de laagste stand ooit. Het beleid van centrale banken schept de verwachting dat dit voorlopig ook zo blijft. Goed als je geld wilt lenen voor het uitbreiden van je onderneming. Koop je een woning, dan is de rente ook goed voor de maandelijkse lasten. Het renterecord heeft niet alleen maar voordelen. Voor het rendement op spaar- en pensioenkapitaal is het funest.  

De Europese Centrale Bank (ECB) en die van de Verenigde Staten (FED) zijn toezichthouders die het reguleren van de economie ten doel hebben. Onderdeel daarvan is lenen aan reguliere banken. De rente die ze daarbij rekenen is belangrijk voor de rentetarieven die je eigen bank hanteert. Op dit moment rekenen de centrale banken historisch lage rentes, soms zelfs onder het nulpunt..

Staatsrente door het putje
Voor de richting van de hypotheken kijken we naar de rente op staatsleningen. Deze rente is vooral een maatstaf voor hypotheken met een rentetermijn vanaf tien jaar. Inmiddels staat deze rente nipt onder de nul. Als investeerder krijg je dus geen rente maar leg je toe op het uitlenen van je geld.

De rente op deze staatsleningen hebben dus geen directe link met de hypotheekrente. Wel is het voor banken een ijkpunt voor het bepalen van de eigen tarieven. Op basis van het risico dat de bank loopt bij de hypotheekverstrekking wordt een risico-opslag bepaald. Deze opslag komt bovenop de rente op de staatslening en is het uitgangspunt voor de rente die jij als huizenkoper betaalt.

Trend hypotheekrente dalend
In de afgelopen weken bevond de hypotheekrente zich al in een dalende trend. De recente acties van centrale banken hebben hier geen verandering in gebracht. Sterker nog, het is aannemelijk dat de gemiddelde hypotheekrente in de komende tijd verder naar beneden gaat. De ene aanbieder beweegt sneller mee met marktontwikkelingen dan de andere. Vergelijken loont dan ook vaak.

Rente laag door economische onzekerheden
Centrale banken willen er met een lage rente voor zorgen dat de economie blijft draaien. In Europa was dit al duidelijk. Ook in de Verenigde Staten is de angst voor hogere rentes merkbaar. Bij een hogere rente wordt lenen duurder en geven zowel particulieren als bedrijven minder uit. Slecht voor de handel.

Ook onzekerheden op politiek of economisch gebied zijn voor centrale banken reden voor voorzichtigheid in de vorm van een lage rente. Zo blijft het aanmodderen met een mogelijke Brexit en hangt de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde staten en China nog boven de markt. Zolang hier geen oplossing voor is, blijft het een bedreiging voor wereldwijde economische groei.

Funest voor pensioenen en sparen
Zeker bij het kopen van een huis is een lage rente mooi meegenomen. Tegenover de gestegen huizenprijs staat het voordeel van gedaalde hypotheekrentes. Voor pensioenen is de lage rente een groot probleem. Pensioenfondsen of andere aanbieders van pensioenvoorzieningen zijn voor het inschatten van hun toekomstige inkomsten deels afhankelijk van de rentestand. Een ander nadeel is het rendement op de bedrijfsspaarrekening, waar nauwelijks rente over wordt verstrekt.

De rente blijft naar verwachting in de komende maanden laag. Toch is niets zo veranderlijk als de wereldpolitiek. Mocht de lucht tussen de Verenigde Staten en China opklaren, dan kan de rente opeens flink stijgen. Vooralsnog ziet het er daar echter nog niet naar uit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie