Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Opstalverzekering biedt vergoeding bij voorkomen stormschade

Zelfs stevig gewortelde eeuwenoude bomen waren niet veilig voor de storm in de afgelopen dagen. Met windhozen en zelfs een mogelijke tornado was het geen gebruikelijke voorjaarsstorm. Het verhelpen van schade als gevolg van een storm valt onder de opstalverzekering. Minder mensen weten dat ook voor preventiemaatregelen een vergoeding kan gelden. Het voorkomen van schade is positief voor zowel jou als je verzekeraar.   

Allereerst is het goed om vast te stellen wanneer er sprake is van een storm. Bij het KNMI wordt van storm gesproken bij een windkracht van 9 en hoger. Verzekeraars houden een windkracht van 7 of hoger aan. Vanaf die windkracht wordt schade vergoed.

Voorkomen van schade ook gedekt
Schade valt niet altijd te voorkomen. Stel je hebt een boom in de tuin staan die door een storm niet is omgevallen maar niet al te vast meer in de grond staat. Onderneem in dat geval actie om te voorkomen dat deze bij een volgende harde windvlaag alsnog tegen de vlakte gaat, met alle mogelijke schade aan je woning van dien. Dit geldt ook voor dakpannen die scheef zijn gaan liggen of andere risico’s.

Het nemen van voorzorgsmaatregelen brengt soms kosten met zich mee. Zo is het stutten van een boom iets waar doorgaans een specialist aan te pas moet komen. Onder voorwaarden kan je voor deze kosten ook een vergoeding krijgen vanuit de opstalverzekering. De mogelijkheden hiervoor verschillen per verzekeraar. Houd er sowieso rekening mee dat je eigen risico wel in mindering gebracht wordt op de vergoeding die je ontvangt.

Kosteloze maatregelen om schade te voorkomen aan je huis
Je kunt ook kosteloze maatregelen nemen om schade te voorkomen. Sterker nog, verzekeraars gaan er vanuit dat je bewust omgaat met risico’s. Laat je bijvoorbeeld ramen open staan, dan wordt de schade die dit met zich meeneemt niet vergoed.

  • Sluiten ramen en deuren. Dat voorkomt inregenen en het los vliegen van je raam of deur.
  • Ruim loszittende spullen (tuinmeubilair) op zodat het niet rondvliegt bij een storm.  
  • Zorg voor schone dakgoten en regenpijpen. Zo kan het water een goede weg naar beneden vinden, zonder dat het je huis in sijpelt.
  • Snoei eventuele bomen in je tuin met regelmaat. Minder grote en zware bomen vangen minder wind en vallen minder snel om.


Welke verzekeringen dekken stormschade?
Naast de opstalverzekering biedt de inboedel- en autoverzekering (WA & beperkte casco) ook dekking bij schade door storm. Hier zijn de nodige regels en voorwaarden aan verbonden. Meer details daarover lees je in dit eerdere artikel.

Met een boom op je dak ben je verder van huis. Loop je een verhoogd risico omdat de eik in je tuin gevaarlijk overhelt bij harde wind? Onderneem actie om schade te voorkomen. Check goed in de voorwaarde van je opstalverzekering in hoeverre de kosten voor preventie worden vergoed en wat daarbij de regels zijn.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie