Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Minder mensen verhuizen in een krappe woningmarkt

Vorig jaar wisselde 1,79 miljoen mensen van woning. Hiermee lag het aantal verhuizingen 5 procent lager dan in 2017. Vooral jongeren hebben het lastiger op de woningmarkt, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. In de afgelopen jaren is de stijgende lijn wel te vinden bij bewoners tussen 30 tot 65 jaar. Wie wil verhuizen en waarde hecht aan ruimte, is in het puntje van Groningen het best af.

Vooral de groep van 17 tot 22 jaar laat het afweten. Niet alleen de krapte op de woningmarkt is daar debet aan. De in 2015 gewijzigde studiefinanciering helpt ook niet mee. Naast jongeren blijven ook mensen boven de 65 jaar achter ten opzichte van het gemiddelde. Bij gebrek aan mogelijkheden is de verwachting dat deze groep eerder kiest om met aanpassingen langer in de huidige woning te kunnen blijven.

  

Vooral stelletjes verhuizen minder
Gelet op de gezinssituatie daalde vorig jaar vooral het aantal verhuizingen onder stellen, zowel met als zonder kinderen. Het CBS stelt dat de meeste gezinnen die tijdens de crisis verhuisplannen hadden, dit al eerder hebben gedaan. De vraag is of niet vooral de krapte op de woningmarkt menig verhuisplannen dwarsbomen. Veel kopers stellen deze plannen uit als er geen geschikte of betaalbare woning te vinden valt.

                                       
Groot verschil in woonruimte per provincie
Gemiddeld heeft een Nederlander 75 vierkante meter woonoppervlakte. De verschillen tussen regio’s zijn groot. Voor ruim moet je niet in de Randstad zijn. Amsterdam spant de kroon met ‘slechts’ 48,8 vierkante meter woonoppervlakte. Meer dan het dubbele aan ruimte hebben inwoners van De Marne, een plaats in het puntje van Groningen.

 

Heb je verhuisplannen? Zorg dat je vooraf de financiële mogelijkheden goed in beeld hebt. Met de wetenschap wat je verantwoord kunt lenen maak je sneller stappen in de onderhandeling. Onze deskundige adviseurs helpen je graag verder. Vul hiervoor onderstaande antwoordkaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie