Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zelfstandige en pensioenopbouw? Start voor het verplicht wordt

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de opbouw van je pensioen. Bijvoorbeeld door het afsluiten van lijfrentes en bankspaarproducten. Doe je dit niet of start je er te laat mee? Dan dreigt een pensioengat. Het Nibud ziet dit als een reëel risico voor zelfstandigen en pleit voor het verplicht stellen van pensioenopbouw. De organisatie staat daar niet alleen in.

Veel zelfstandigen zijn niet of nauwelijks bezig met hun inkomen na het bereiken van de pensioenleeftijd. Niet altijd is het desinteresse. Er moet ook financiële ruimte zijn om geld opzij te zetten voor later. Het Nibud spoort aan om dit probleem niet de lange baan op te schuiven.

Meer moeite met rondkomen
Gepensioneerde die eerder actief waren als zelfstandigen, hebben meer moeite met rondkomen. Het gaat om 44 procent, ten opzicht 33 procent van niet-zelfstandigen. De inkomenssituatie kan per zelfstandige sterk verschillen, aangezien het onderzoek gemiddelden weergeeft. Toch blijkt uit de bevindingen van het Nibud dat de doorsnee werknemer in loondienst na pensionering meer te besteden heeft dan voormalig zelfstandigen. Dit terwijl je als zelfstandige wel het ondernemersrisico loopt.

Verplicht pensioensparen als zelfstandige
Vorig jaar al lanceerde voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een proefballon rond het verplicht stellen van pensioenopbouw voor zzp’ers. Het plan bevatte wel een ontsnappingsclausule. Alleen ondernemers die aantoonbaar voldoende sparen voor hun pensioen, kunnen onder de verplichting uitkomen. Het verplicht stellen is onderdeel van een groter plan dat achter de schermen wordt opgetuigd. Deze hervorming van het pensioenplan wordt vooralsnog verwacht in 2020.

Te hoge verwachtingen
Toekomstig gepensioneerden hebben vaak te hoge verwachting van hun eigen financiële situatie. Zo vertrouwen woningeigenaren op een waardestijging van hun woning. Ook al krijgen ze daar gelijk in, deze meerwaarde zit in stenen en moet eerst nog verzilverd worden voor je er de dagelijkse boodschappen mee kunt betalen. Daarnaast kunnen onvoorziene omstandigheden als een scheiding het pensioeninkomen negatief beïnvloeden.  

Zelf sparen?
Zelf maandelijks een bedrag opzij zetten is mogelijk. Wel vereist dit discipline en heeft het nadelen. De rente is historisch laag, waardoor je weinig rendement maakt met je pensioengeld. Sterker nog, over je spaarsaldo in box 3 betaal je ook nog eens vermogensbelasting. Voor je het weet ga je er daardoor zelfs op achteruit.  

Fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen
Bouw je pensioen op met een specifiek pensioenproduct als banksparen, dan heeft dat voordelen als zelfstandige. De pensioeninleg kan gedaan worden vanuit de bruto-inkomsten. Op die manier betaal over het ingelegde deel geen inkomstenbelasting. Daarnaast heb je ook niet te maken met de eerder genoemde vermogensbelasting.

De exacte pensioenplannen zijn nog niet bekend. Maar waarom zou je als zelfstandige wachten tot de overheid pensioenopbouw verplicht stelt? Breng voor jezelf alvast in kaart hoe het er met jouw financiële toekomstperspectief voor staat. Je wilt immers niet je hele leven hard werken om er vervolgens achter te komen dat je beter iets meer aandacht had kunnen besteden aan je pensioen.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie