Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Risico op een datalek dekken met de cyberverzekering?

Op afstand je klantgegevens stelen en doorverkopen. Je computer gijzelen en betaling eisen voor je weer toegang krijgt. Cybercrime maakt het allemaal mogelijk. Onder andere door de nieuwe AVG-verplichting staat digitale veiligheid bij veel bedrijven hoog op de prioriteitenlijst. De risico’s verzekeren kan met de cyberverzekering. Check vooraf goed of de dekking aansluit bij de risico’s die je loopt.

Het lekken van data waarbij gegevens van klanten op straat liggen komt regelmatig voor. Het overkomt zowel grote als kleine bedrijven. Van de secretaresse die per ongeluk persoonlijke gegevens in de klantenlijst laat staan bij het verzenden, tot grotere incidenten bij multinationals als Facebook, Uber en Nike. Niet altijd wordt de schade veroorzaakt door kwaadwillende. Dichter bij huis haalde Aegon recent de media door hypotheekoverzichten te versturen naar de verkeerde personen.

Schade kan hoog oplopen
De kans dat jouw computer door criminelen wordt gegijzeld is relatief klein. Zeker als je met virussoftware preventief actie onderneemt. Het risico van een datalek is groter. Een foutje in de software of een module op de website die komt van een extern bedrijf kan de deur openzetten voor ongewenst bezoek.

Van alle Nederlandse bedrijven heeft inmiddels 74 procent te maken met één of meerdere datalekken, zo blijkt uit een rapport van Thales. De schade wordt vaak onderschat. Digitaal beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab onderzocht de gemiddelde schade na een datalek. Voor het gemiddelde MKB-bedrijf komt het herstel van een datalek uit op € 120.000 dollar. Voor de allergrootste bedrijven kan de schade in de miljoenen lopen.

Wat dekt een cyberverzekering?
Een cyberverzekering kan schade als gevolg van volgende situaties dekken:

  • Inbraak in systemen
  • Omzetverlies door digitale criminaliteit
  • Digitale aansprakelijkheid
  • Schending privacy na datalek
  • Boetes na overtreden privacy-wetgeving


De voorwaarden verschillen per verzekeraar, evenals de premies. Deze premie is afhankelijk van het verzekerde bedrag dat maximaal wordt uitgekeerd na schade.

Voorkom dubbele dekking
Voordat je een cyberverzekering afsluit is het goed om na te gaan welke risico’s jouw bedrijf precies loopt. Stel je ook de vraag of deze niet al worden gedekt door andere verzekeringen, waaronder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).

De technologie waarmee criminelen te werk gaan verandert snel, terwijl verzekeraars soms minder voortvarend zijn met het uitbreiden van de dekking. Let daarnaast ook op uitsluitingen. Zoals bij iedere verzekering heb je zelf ook verantwoordelijkheden. Schade die aantoonbaar komt door nalatigheid kan bijvoorbeeld zijn uitgesloten.

Zorg ervoor dat je in jouw bedrijf bewust omgaat met digitale risico’s. Zo kan je problemen voor zijn. Computers en internet 100 procent waterdicht krijgen is echter nagenoeg onmogelijk. Mocht het toch mis gaan, is er de cyberverzekering als vangnet.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie