Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Veel Nederlanders hebben geen benul van hun uitvaartverzekering

Weinig mensen met een uitvaartverzekering weten niet echt wat ze hebben, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Voor een kwart is zelfs onduidelijk wat voor soort verzekering ze hebben. Ook kennis over de dekking of de kosten van een uitvaart is slechts in beperkte mate aanwezig. Wat moet je eigenlijk wél weten over je uitvaartverzekering?

Net als bij je zorgverzekering heb je keuze uit twee soorten verzekeringen: een uitvaartverzekering in natura of een kapitaalverzekering. Een naturaverzekering biedt alleen goederen en diensten volgens jouw wensen. Je nabestaanden krijgen dus geen geld uitgekeerd om het zelf te regelen.

Met een naturaverzekering garandeert de verzekeraar dat jouw wensen uitgevoerd. Je bent echter wel gebonden aan de leveranciers die de uitvaartverzekering voor jou geselecteerd heeft. Er is regelmatig kritiek op de verzekeringsmaatschappijen, omdat de aangeboden keuzes vaak veel duurder zijn dan wanneer je het zelf zou regelen.

Meer controle met kapitaalverzekering
Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar bij jouw overlijden alleen het verzekerde bedrag uit. Jij, of je nabestaanden kunnen met dat geld zelf de afscheidsceremonie organiseren. Of het voldoende is, hangt natuurlijk af van je wensen. Heb je de verzekering lang geleden afgesloten, dan kun je die het best regelmatig controleren.

Onvoldoende verzekerd voor uitvaartkosten
Nederlanders schatten dat een gemiddelde uitvaart ongeveer 6.000 euro kost. Uit cijfers van het CBS blijkt echter dat een doorsnee uitvaart inmiddels 7.500 euro kost. Volgens het Nibud komt 45 procent van de verzekerden niet aan dat bedrag. Volgens het Nibud moeten uitvaartverzekeraars dat beter communiceren.

Is het heel erg? Nee, je kunt de groep die voor minder dan 7.500 verzekerd is moeilijk onderverzekerd noemen. Uitvaarten zijn er in allerlei prijsklassen. Bovendien zijn er grote regionale verschillen. Het kan natuurlijk wel zijn dat je andere wensen voor ogen had dan je met de uitkering kunt betalen.

Verwarring over de overlijdensrisicoverzekering
Een groot deel van de ondervraagden uit het onderzoek denkt overigens dat een overlijdensrisicoverzekering (orv) de kosten van de uitvaart betaalt. Dat is niet direct waar.

Een orv dient ter vervanging van het inkomen dat door jouw overlijden wegvalt. Je partner of je kinderen kunnen zo ook zonder jouw inkomen bijvoorbeeld de huur of hypotheek blijven betalen. Als de orv verpand is aan de bank, wordt met het uitgekeerde bedrag de resterende hypotheekschuld in een keer afgelost. Is de orv niet verpand, dan staat je het nabestaanden overigens vrij om van de uitkering wel de uitvaart te betalen.

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten is een persoonlijke keuze. Zet je wensen op een rijtje en bekijk dan wat de beste optie is. Wil je meer weten over de juiste uitvaartverzekering? We adviseren je graag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie