Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

'Nieuw kabinet maakt werk van woningbouw'

Woningbouw wordt een belangrijk onderdeel van het regeerakkoord. Het akkoord dat er overigens nog niet is. Een topambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zich op een debatavond ontglippen dat het nieuwe kabinet weer grip wil krijgen op de woningbouw. Maar gaat het kabinet volume maken, of krijgen we alleen verduurzaming?

De vraag naar nieuwbouw is enorm. Er komen steeds meer huishoudens bij in Nederland, maar er wordt veel te weinig bijgebouwd. Dat gegeven is een bron van talrijke kwalen. Van ongezond snelle prijsstijgingen en de bijbehorende speculanten tot de grote woningschaarste en de hopeloze starters die buiten de boot vallen.

Politiek mengt zich in bouw

Makelaarsvereniging NVM pleitte daarom onlangs voor een minister voor Bouwen. om de druk op de ketel te houden. Of die bewindspersoon er komt moet nog blijken, maar het lijkt erop of aan de wensen gehoord wordt gegeven. "De tijd dat we de woningbouw helemaal aan de markt overlaten, is voorbij", zegt topambtenaar Chris Kuipers tijdens een debat voor bouwondernemers. Volgens hem komt er in het regeerakkoord 'iets meer regie aan de orde'.

Het is de vraag of die regie ook gaat over de belangrijkste node van dit moment: de schaarste. Kuipers meldt namelijk vooral 'leuke dingen' over duurzaamheid in het aanstaande akkoord. Het klimaatneutraal maken van woningen, het langzaam afscheid nemen van gas als warmtebron en de verdere elektrificering van huizen. Op dat gebied moet de overheid volgens hem activistischer worden.

'Waar bouwers en overheid falen'

Meer bouwen? Waar de markt en lokale overheid faalt, gaat het rijk ingrijpen. Als voorbeeld noemt hij het voormalig vliegveld Valkenburg. Daar staan al jaren enkele duizenden woningen gepland, maar de gemeente Katwijk krijgt de bestemmingsplannen niet rond. De topambtenaar kondigde aan het rijk zich gaat mengen in die kwestie.

Ministerie van Wonen geen onverdeeld succes

Ook in het huidige, demissionaire kabinet werd wonen tot speerpunt gemaakt. Destijds niet vanwege de schaarste, maar omdat de woningmarkt was vastgelopen. Er kwam zelfs een minister van Wonen, de VVD'er Stef Blok. Hij introduceerde de amper verkochte Blok-hypotheek. De minister van Wonen was geen onverdeeld succes.

Wil je graag zo duurzaam mogelijk wonen? Dan komen er misschien betere tijden aan. Wil je niet wachten, dan kan het ook interessant zijn om een huis te kopen en dat zelf duurzaam te maken. Je kunt tot 5 procent meer hypotheek krijgen als je dat extra geld investeert in energiebesparende maatregelen. Wil je meer weten? Loop eens vrijblijvend binnen of maak een afspraak via onderstaand formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie