Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verbouwing meenemen in je NHG-hypotheek wordt makkelijker

Een energiebesparende verbouwing meefinancieren in je hypotheek wordt nog makkelijker. De organisatie achter de Nationale Hypotheekgarantie heeft de aanvraagprocedure voor woningkopers makkelijker gemaakt. Voor een gemiddeld huis kun je tot € 12.500 extra financieren voor bijvoorbeeld dubbel glas, zonnepanelen of bijvoorbeeld of een zolderisolatie.

Als je een huis koopt in 2017, dan kun je nog maximaal 101 procent van de woningwaarde lenen. De rest van de kosten koper moet je zelf financieren. Een verbouwing meenemen in je hypotheek is hierdoor voor velen erg lastig. Zonde als je juist je woning wat energiezuiniger had willen maken. Om dat toch mogelijk te maken, is de maximale hypotheek inclusief energiebesparende verbouwingen hoger: 106 procent.

Wat moet je doen?

Voorheen moest je bij de aanvraag van je hypotheek met NHG al een offerte neerleggen van het bedrijf dat de verbouwing zou gaan uitvoeren. Voor veel kopers bleek dat een tijdrovende klus in een periode waarin veel ze meer aan hun hoofd hebben. Om kopers aan te sporen toch te verduurzamen, is die offerte-eis nu verdwenen.

De hypotheekverstrekker mag de extra vijf procent hypotheek al geven op basis van een gespecificeerde indicatie van de kosten. Je hoeft dus geen offertes meer aan te vragen op het moment dat je hypotheek nog niet rond is.

Controle blijft bestaan

De verplichting om aan te tonen dat je het extra geld in verduurzaming hebt gestoken, die blijft wel overeind. Dat doe je door kopieën van de facturen van aannemers en leveranciers in te sturen.

Wat mag je meefinancieren in je hypotheek?

  • HR-ketel
  • Warmtepomp
  • Zonnecellen
  • Zonneboiler
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • HR++ glas

Verbouwen kan ook met andere financieringen

Jaarlijks gaat er veel energie en warmte verloren in huishoudens. De Nederlandse overheid is er veel aan gelegen om dat energieverlies terug te brengen. Afhankelijk van waar je woont kun je gebruikmaken van allerlei subsidies en regelingen. Wil je weten welke? Bekijk hier een overzicht van de energiesubsidies voor je huis.

Je hypotheek verhogen

Heb je verbouwingsplannen, maar zijn die niet allemaal in het kader van de verduurzaming? Dan is het de moeite waard om eens te kijken wat je met je hypotheek kunt. Als je huis meer waard is dan je hypotheek, dan kan het interessant zijn om je hypotheek te verhogen. Soms kan dat binnen de voorwaarden van je oude hypotheek, maar het kan ook dat je een nieuwe hypotheek moet sluiten.

Wil je meer informatie over het financieren van een verbouwing? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over de voordeligste manier om je wensen te bekostigen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie