Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Sparen voor je kinderen tegen een hoge spaarrente

Sparen bij een van de grootbanken levert weinig op. Jeugdsparen kan een goed alternatief zijn. De spaarrente loopt daarbij op tot 1,6 procent, meer dan vijf keer zo veel als de rente bij ABN Amro, Rabobank en ING. Een bijkomend voordeel is dat je zo meteen kan starten met fiscaal vriendelijk schenken aan jouw (klein)kinderen.

Op dit moment bieden de ASN Bank (1,6 procent) en Triodos bank (1,5 procent) de hoogste spaarrente op een specifiek voor kinderen bedoelde spaarrekening. Hiermee staan de naar eigen zeggen milieubewuste banken fier aan de top. Op ruime afstand volgen onder andere ING en SNS bank met 0,8 procent rente op een kinderspaarrekening.

Spaarrekening loopt tot 18e jaar

De spaarrekening is bedoeld voor kinderen. Ouders of een andere wettelijke vertegenwoordiger kunnen de rekening aanvragen. De exacte regels verschillen per bank. Zo geldt bij ASN dat de rekening geopend kan worden wanneer het kind tussen de 0 en 18 jaar is. De jeugdspaarrekening bij Triodos is te openen tot en met het elfde levensjaar.

In beide gevallen loopt de rekening tot het moment dat je kind 18 jaar is. Als deze termijn afloopt, krijgt hij of zij de eerste zeggenschap over het gespaarde saldo.

Geld staat vast

Het spaargeld dat je op de rekening stort, staat vast tot de 18e verjaardag van je kind. Bij ASN is tussentijds opnemen niet mogelijk. Bij Triodos kan dit wel maar dan betaal je een boeterente van drie procent over het opgenomen bedrag.

Beide banken maken een uitzondering wanneer je kind een voltijd studie gaat volgen. Na schriftelijk bewijs hiervan kan het benodigde bedrag eerder worden opgenomen. Uiteraard geldt ook bij opnemen van het saldo na onverwacht overlijden geen boeterente.

Let op: rente is variabel

De looptijd staat bij jeugdsparen dus vast, maar de spaarrente is variabel. Stel, je start al met sparen als jouw kind net geboren is. Je loopt dan het risico dat de bank in de resterende looptijd tot zijn of haar 18e verjaardag de rente verlaagt. Zekerheid over de opbrengst in alle jaren ontbreekt. Dit is dan weer anders dan bij een deposito, een spaarrekening waar zowel de looptijd als de spaarrente vast staat. Deposito’s leveren daarentegen momenteel een beperkte rente op.

Ondanks de variabele rente heeft jeugdsparen voordelen. Stel, je vraagt voor jouw 14-jarig kind een jeugdspaarrekening bij ASN aan. Dan loopt deze vier jaar en is de rente relatief hoog. De kans dat de rente binnen die vier jaar opeens tot het niveau van de grootbanken wordt verlaagd is klein.

Fiscaal vriendelijk schenken

Geld overmaken naar de jeugdspaarrekening ziet de belastingdienst als een schenking. Normaal gesproken betaal je daar schenkbelasting over. In 2016 mag je als ouders € 5.304 aan één of meerdere kinderen schenken zonder dat er schenkbelasting geldt. Ook kan gekozen worden voor een eenmalig belastingvrije schenking van € 25.449. Die vervangt in dat jaar de eerder genoemde jaarlijkse vrijstelling.

Ben je geen ouder maar wil je wel een schenking doen? Dan geldt een vrijstelling van € 2.122 per jaar. Fiscaal gunstig voor bijvoorbeeld grootouders die kleinkinderen tijdens hun leven al geld willen ‘nalaten’. Alle belastingregels hierover staan op de site van de belastingdienst.

Een jeugdspaarrekening is interessant, zeker voor wie toch al van plan is om geld aan zijn kinderen te schenken. Ook als deze niet piepjong meer zijn. Uiteraard is het wel goed om zeker te weten dat je het geld zelf echt kunt missen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie