Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Pas op: spaarrente-acties. Laat je niet beetnemen!

Het vakantiegeld is binnen. Niet toevallig vliegen op dit moment de spaarrente-acties je om de oren. Banken willen graag dat jij jouw spaargeld bij hen onderbrengt. Maar wat die banken daarvoor overhebben is vaak zeer beperkt. Een extraatje van 0,20% rente op je spaarrekening klinkt aanlokkelijker dan het is.

“Stort vóór 17 juni € 1.000 op je spaarrekening en ontvang tot 1 september 0,20% extra rente”. Het is de actie waarmee spaarbank MoneYou je probeert over te halen om snel wat extra geld op je rekening te storten. Maar wat levert dat nou eigenlijk op?

‘Spaarrente Extraatje van 42 cent’

Je stort € 1.000 extra op je rekening en ontvangt van 17 juni tot en met 31 augustus 0,20% extra rente. Een jaar lang 0,20% extra rente levert je precies 2 euro op. Maar de actie loopt geen jaar. De actie loopt slechts tweeënhalve maand. Zo levert elke € 1.000 extra inleg bij MoneYou je precies 42 eurocent meer op dan normaal.

Spaarrentepunten ING 

ING maakt het wat abstracter en geeft rentepunten cadeau. Die punten kun je gebruiken bij het kopen van spullen in de rentepuntenwinkel. In die winkel kun je willekeurige producten verkrijgen, van koffers tot barbecues en kettingzagen. Via de rentepunten ontvang je korting, of je kunt de punten inwisselen voor ‘een tweede kaartje gratis’ bij de dierentuin. Natuurlijk: 2.500 rentepunten krijgen klinkt mooi. Maar dit heeft weinig meer met rendement te maken. Het échte rendement van de ING Spaarrekening is 0,50% bij een spaarbedrag tot € 25.000.

Dela spaarverzekering 

Dela gooit het over een andere boeg. Naast een spaarrekening biedt de uitvaartverzekeraar ook een spaarverzekering aan met een rentepercentage van 2,75%. Dat is uitzonderlijk hoog, want op een reguliere spaarrekening kom je momenteel niet verder dan 0,80% á 0,90%. 

Bij die 2,75% staat je geld echter 10 jaar vast. Tussentijds opnemen kost je meteen € 150. Bovendien is het een verzekering en geen deposito. Dat betekent dat als de verzekeraar failliet gaat, je niet de absolute garantie krijgt dat je geld nog terugkomt, zoals je dat met het depositogarantiestelsel wel krijgt. Dela geeft nog wel een kleine bonus: bij overlijden wordt 10% extra rendement aan de nabestaanden uitgekeerd. 

Opletten geblazen!

Spaarbanken weten dat veel consumenten amper nog naar hun spaargeld omkijken als ze het eenmaal ergens hebben ondergebracht. Daarom is het verstandig om vooral niet mee te gaan in een renteactie die maar van korte duur is. Slimmer is het om te kijken welke aanbieder op lange termijn gemiddeld de hoogste rente biedt. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie