Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Aanvullende zorgverzekering maakt overstappen onmogelijk

Slechts 2 op 1.000 mensen kiest voor een aanvullende zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar dan waar hun basisverzekering is ondergebracht. Dat blijkt uit onderzoek van Moneyview. Een zorgelijke ontwikkeling. In veel gevallen blijkt het simpelweg niet mogelijk een losse aanvullende polis te kiezen. Of er wordt een torenhoge toeslag gevraagd. De consument zit klem.

Onder andere bij zorgverzekeraar ONVZ kun je een losse aanvullende verzekering afsluiten. De verzekeraar vraagt hiervoor echter een toeslag van 50%. De premie voor de uitgebreidste aanvullende verzekering stijgt hierdoor van € 56,73 naar € 85,10 per maand. 

Ongeveer de helft van de verzekeraars biedt de mogelijkheid om los een aanvullende verzekering af te sluiten. Daarvan hanteert weer de helft strikte voorwaarden, zoals de verplichting om alleen per 1 januari over te stappen of een premietoeslag van 25% of 50%.

Waarom doet de zorgverzekeraar zo moeilijk?

Een zorgverzekeraar is een commerciële instelling. Deze wil de kosten laag houden en de winst hoog. Ofwel: een verzekeraar wil geen hoge administratieve kosten, graag veel klanten en geld in kas om goede salarissen te bieden.

Administratieve rompslomp

Door klanten te accepteren met alleen een losse aanvullende verzekering, heeft een zorgverzekeraar meer administratieve rompslomp en dus meer kosten. Stel dat je een operatie ondergaat in het buitenland. Je basisverzekering vergoed maximaal 100% van het Nederlandse tarief. Je aanvullende verzekering, ondergebracht bij een andere verzekeraar, vergoedt het gedeelte daarboven. Dit leidt tot veel administratie en dus tot extra kosten. Daarnaast stijgt de kans op fouten.

(Vast)binding van klanten

Ander voorbeeld. Je hebt veel fysiotherapie nodig en koos daarom eerder voor een uitgebreide aanvullende verzekering. Je wilt nu overstappen naar een andere verzekeraar. Die eist echter een medische keuring voor de aanvullende verzekering. Stel je komt niet door deze keuring heen. In dat geval kun je bij de nieuwe verzekeraar niet terecht voor een aanvullende verzekering. 

Desondanks overweeg je toch over te stappen, maar dan alleen met je basisverzekering. Echter, daardoor stijgt de premie van de aanvullende verzekering bij je huidige verzekeraar met 50%. Ook die overstap doe je dus maar niet. Gevolg: je zit klem. 

Wil je overstappen van zorgverzekering en heb je aanvullende zorg nodig? Dan kun je in sommige gevallen geen kant op met je aanvullende verzekering. Dat geldt voor zowel je aanvullende verzekering als je basisverzekering. Jij zit klem en de verzekeraar heeft vrij spel om z’n premie te verhogen. Let daarom bij het vergelijken van je zorgverzekering ook op de vrijheid die de verzekeraar je biedt bij een eventuele overstap.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie