Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

‘’Te weinig aanbieders zorgverzekeringen’’

Bij het kiezen van de zorgverzekering 2016 heb je keus uit meer dan 50 zorgverzekeringen. Dat lijkt veel. In de praktijk zijn het merken van in totaal slechts 9 verzekeringsconcerns. In de afgelopen jaren zijn veel verzekeraars samengegaan. Dit tot ongenoegen van de politiek: verzekeraars zijn te groot en hebben te veel macht. Tijd om de markt op de schop te gooien. Of toch niet...?

Er zijn dus ‘maar’ negen zorgverzekeraars die onder zich weer verschillende merken voeren. De grootste, Achmea, biedt een zorgverzekering met Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis. VGZ is qua marktaandeel nummer twee, met labels als Univé, Aevitae en IZZ.   

Groot is beter voor zorgverzekeraar

Voor zorgverzekeraars is het van belang om zoveel mogelijk verzekerden te hebben. Naast inkomsten bepaalt de omvang ook de onderhandelingskracht. Bijvoorbeeld als ze met ziekenhuizen, fysiotherapeuten of andere zorgverleners afspraken maken over de tarieven. Met de verschillende merken proberen de zorgverzekeringsconcerns verschillende soorten verzekerden te trekken.

Is groot ook beter voor jou?

In principe is het voor jou als verzekerde niet positief als er steeds grotere verzekeraars ontstaan die talloze merken aanbieden. De concurrentie neemt dan af. Dit kan ten koste gaan van zowel de service als het tarief van je zorgverzekering. Aan de andere kant is te klein ook niet ideaal. De vaste kosten die de verzekeraar maakt, moeten dan verdeeld worden over minder verzekerden. Ook dan wordt de kans op een scherpe premie kleiner.

Politieke bezwaren

Veel politieke partijen zijn kritisch over zorgverzekeraars. Ze zijn te groot, hebben te veel macht en het is lastig om inzichtelijk te krijgen hoe ze precies te werk gaan. Om die reden stellen de partijen voor het voor grote verzekeraars lastiger te maken om samen te gaan, of zelfs opsplitsen verplicht te stellen.  

Eigen schuld...

Het is zeker waar dat de zorgverzekeraars veel invloed hebben. Dit is deels aan de politiek zelf te wijten. De zorgverzekeraars hebben van de overheid de taak gekregen om de zorgkosten in toom te houden. In die rol valt te verwachten dat ze er alles aan doen om zo veel mogelijk invloed uit te oefenen. Ze hebben daarbij de vrijheid gekregen die nu weer ter discussie staat.

Geen overheidsbedrijven

Zorgverzekeraars zijn geen overheidsbedrijven. De overheid bepaalt welke zorg er onder de basiszorgverzekering valt.  Hoe verzekeraars te werk gaan en hoeveel winst ze maken, dat bepalen ze zelf. Van wensen die de politiek daarover heeft, komt dan ook lang niet alles terug in de praktijk.

Groot of klein, iedere zorgverzekeraar biedt andere vergoedingen bij aanvullende zorg en tandartszorg. Ook kunnen bij de basisverzekeringen extra’s gelden als korting op sportabonnementen of korting op hulpmiddelen.  Voor jou is het dan ook  van belang om de zorgverzekering te kiezen die bij je situatie past. Laat de politiek zich vervolgens maar druk maken om de macht van de zorgverzekeraars.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie